Taistelijan Talo | Ravintola

Hattuvaara

Eksoottinen kylä idässä

Ilomantsin kunnan itäisimmässä osassa sijaitsevan Hattuvaaran tsasouna.

Hattuvaara on kylä Ilomantsin kunnassa seututien 522 varrella noin 40 kilometriä keskustaajamasta koilliseen. Hattuvaara on tunnettu ortodoksikylänä ja sotatapahtumien näyttämönä sekä kylässä asuneista runonlaulajista.

Kylän tunnetuin tapahtuma on Petrun praasniekka 28.–29. kesäkuuta. Karjalan kirkkotie, joka alkaa Uuden Valamon luostarista, päättyy Hattuvaaraan. Sotaveteraanien muistoksi 1990-luvulla rakennetussa Taistelijan Talossa on ravintola, museo ja näyttelyjä.

Hattuvaarassa sijaitsee Pampalon kultakaivos, joka aloitti toimintansa helmikuussa 2011. Kylän alueella on myös sinisen vuolukiven ja mustan kiven esiintymät. Hattuvaaran lähellä Virmajärvellä olevassa saaressa sijaitsee Suomen ja manner-EU:n itäisin piste.

Retkeilijän ja vaeltajan paratiisi

Koitajoen alue on erinomainen retkeilykohde, jonka salomaisissa maisemissa voi virkistäytyä luonnonrauhan keskellä. Alueella on myös mielenkiintoinen historia. Aiemmin siellä on asunut metsänvartijoita perheineen ja metsätyömiehiä savottakämpissä. Nykyisin retkeilijät voivat valita yösijakseen jonkin alueen kolmesta autiotuvasta, jotka ovat entisiä savottarakennuksia.

Alueen halki virtaa rauhallinen Koitajoki pienine koskineen. Joki polveilee ja mutkittelee tehden melontaretkestä kiehtovan. Jokivarren ja Koivusuon luonnonpuiston ikimetsät tarjoavat myös asuinpaikan monelle vaativalle metsänasukille.

Retkikuvia Koitajoelta

Koitajoen latvavedet sijäitsevat Hattuvaarassa aivan lähellä itärajaa.

Kauniit vaellusreitit kiertävät Koitajoen rantoja ja vievät autiotuvalta tai laavulta toiselle.

Syksyistä suota Hanhikosken autiotuvan lähellä Koitajoen varrella.

Leimuukämppä -niminen autiotupa Koitajoen itäpuolella aivan rajavyöhykkeen vieressä.